Klimathotet

I tidningen läser jag varje dag om klimathotet. Det är den nya innegrejen. Vi måste bry oss om miljön, den kommer gå under och det är p.g.a oss den gör det. Å andra sidan läser jag också om folk som tycker att klimathotet är förstorat. Innan det ens kom några rapporter om växthuseffekten eller andra miljöproblem, var det ingen som brydde sig. De som säger att det bara är förstorat, menar att vi inte heller behöver bry oss utan leva som vi alltid gjort. Spelar det verkligen någon roll om klimathotet är förstorat eller inte? Jag menar vi borde väl bry oss om miljön i vilket fall som helst. Måste miljön börja krevera innan vi börjar göra något. Människan står inte över alla andra varelser i naturen. Vi måste se till alla på hela jorden, inte bara några få. Det vikigaste är ändå att vi gör något åt det även om det inte är "farligt". Tänk er själva att en kirurg väntade med att operera tills läget var så kritiskt att det var större risk att patienten dog än överlevde. Skulle den motförmodan överleva skulle det ta jättelång tid innan patienten blev så pass återställd att den kanske skulle kunna gå, med hjälp. Helt återställd skulle människan förmodligen aldrig bli. Detta låter kanske helt förfärligt och när vi skulle fråga läkaren varför han inte gjort något innan skulle han säga, men det verkade inte så farligt innan. Precis samma sak är det vi gör med jorden. Vi pratar och pratar, men vad görs egentligen. Varför brydde vi oss inte innan. Varför trodde vi att vi kunde göra vad som helst utan att det blev konsekvenser. Varför tror vi att vi är förmer än alla andra. Varför tror vi att vi äger planeten och kan göra vad vi vill med den. Det måste till en förändring. Oavsett om det är klimathot eller inte. Sättet vi lever på nu är ohållbart i vilket fall som helst.

Freja Andersson

Plommon

Plommon. Det är ett roligt ord. Det låter liksom så plumpigt på något sätt. Tycker jag i alla fall. Plommon. Det var länge sedan jag käkade det faktiskt. Nu kände jag bara att jag blev otroligt sugen. Har jag ätit det någon gång föressten. Kanske jag inte har. Hur ser det ut. Det är lila, men annars vet jag nog inte så mycket mer. Är det någon ute i vida världen som vet vad plommon är. Egentligen spelar det väl ingen roll hur jag frågar, för det är inte så många som läser min blogg. Jag menar, för att bli känd inom bloggvärlden måste jag antingen vara en människa som bara bryr mig om mode och är ganska ytlig eller vara allmänt konstig. Fats det är ju jag. Okej jag kan inget om mode, men jag är nog ganska ytlig och det finns nog ingen som säger att jag inte är konstig. Vad är det som gör att en människa blir populär och känd och en annan inte. Vi är ju alla barn under Gud. Okej jag är inte kristen. Men seriöst. Alla är liksom människor, alla är lika intressanta. Tycker jag. Alla är ju bra på olika saker. Titta på plommon till exempel. Alla är plommon, men det finns inte två som ser likadana ut. Varför är det då någon tönt som ska smaka på ett plommon och sedan bestämma att alla ska vara så. Det bästa är väl om det finns så många olika som möjligt eller. För det kan inte vara så att det bara är en sak som är bra. Alla måste ju finnas för en anledning, annars skulle de inte finnas. Eller? Jag kanske är konstig. Nej nu vet jag inte vad jag ska skriva. Det är visst nån återträff  med Årstaskolan. Tidigt för att vara återträff. Känner mig inte megalockad asså. Men får se. Har jag inget bättre för  mig kan jag ju gå dit och träffa alla gamla människor. Höhö, nej men seriöst. Verklgien tidigt för en återträff, aja. Undra hur många som kommer läsa det här. Jag gissar på 1 människa.

Hejdå/ Freja

hiahiaiahaiSHD

Nu kommer ett nörd inlägg. Det känns som om jag har dött. Inte. Lilian var här och hälsade på idag. JAAAAAAAAA!!! :D:D:D det var mycket roligt. Hon kommer och hälsar på imorgon också. Roligt. Jag blir så glad. Nu är jag trött. Haha. Vilket töntigt inlägg, det kommer bli. Det handlar verkligen om nada. Verkligen inte om någonting. Jag dör.  Kom på min begravning, eller ni kanske inte vill eftersom jag inte kommer på er. Hårt2. Oj nu anföll Malle BAlle mig. hehe. aja var var jag någonstans? Juste. Hårt. Ingen kommer kommma på min begravning eftersom jag inte kommer på deras. Värsta elakt. Av de asså, hehe. nej men asså. Jag är arg nu, på mina pruttar till lärare. de säger att jag måste ha bajslappar när ag redovisar. VAddå måste?! det bestämmer jag väl själv. SKITA BAsfdht. Jag blidde mega arg. Skit helvete. ARG ARG ARG,. AJA mina problem är ju inte stora. Palla bli sur för mingrejer. Jag är verkölgien största fjortisen EVER. HaHa. JaG gIlLaR aTt VaRa DeT. HAHA.

Hejdå Ni har verklgien inte fått ut något av detta. HIHIHI <3. JAg är störd på rikiugt. :;D:D.,


Religionsfrihet innebär inte att vi får göra vad som helst

Här är en krönika jag har skrivit i skolan. Handlar om mänskliga rättigheter. Kommer säkert vara en del som tycker att den är stötande:


Varje morgon när jag vaknar brukar jag läsa tidningen. Samma nyheter återkommer hela tiden; krig, förtryck och ibland en våldtäkt. Vad beror alla hemskheter på? Människan kanske är ond ändå. Vänta nu, motivet återkommer gång på gång. Jag känner igen orden, de upprepas allt för ofta; ?Gud sa att jag skulle??. Så Gud är boven i det hela. Underbart, då kan jag dra till med det nästa gång jag varit elak, för då är det inte mitt fel, utan Guds. Gud verkar vara det hetaste samtalsämnet i världen just nu. Från Beverly Hills i USA till Kampala i Uganda går snacket om vår fader som beskyddar oss och ger oss trygghet när det är som svårast och mörkast. Mamma sa alltid att när vi är som ensammast är det lättast att påverka oss. Måste vara fallet nu. Livet är helt enkelt så hårt att vi blint följer Guds ord, spelar roll vad det är han säger.  

Religionen är anledningen till krigen. Okej, inte anledningen, men säg ett enda krig som inte varit i ?Guds namn?. Himla dålig stil, kasta skit på Gud, när det är pengarna vi vill åt. Israel/Palestina har krigat i hur många år som helst, eller ska vi säga judar mot muslimer? Många självmordsbombningar beror på jihad, det heliga kriget. Jasså, pågick inte jihad inom mig, eller har jag tolkat koranen fel? Ojdå, där har vi det igen. Gud hade sagt att jag skulle bomba mig i en buss full med israeler. Isra? förlåt, judarna, är inte bättre. Att hänvisa till onda Hitler(ännu ett krig med religiös anledning) duger inte längre som argument. Inte när de nu förtrycker muslimerna genom att behandla dem som jag vet inte vad. Tyckte jag mig höra Guds namn? Vad gör vi åt det? Vad kan vi göra, vi har religionsfrihet. 

Samhällsstrukturer kan kopplas till religionen. Indien med sitt berömda kastsystem. Brahman bestämmer vem som är mest värd. Vi snackar inte Sveriges stureplansbrats och söderbohemer. Vi snackar diskriminering, förtryck, mindre rättigheter och särbehandling. Du kan inte vara nära någon av lägre kast, den smutsar ner dig. Du kan inte anställa någon av lägre kast. Du kan inte prata med någon av lägre kast. Du kan absolut inte gifta dig med någon av lägre kast. Helt enkelt bildas ett hierarktiskt samhälle, med förtryck och diskriminering. Apartheid grundar sig på religionen. Folk som offrar människor till gudarna måste vi förtrycka. De är inte civiliserade för fem öre. Det finns orättvisor i alla samhällen. Titta på vad det beror på och du kan koppla det till religionen. Inget görs. De måste få utöva sin religion. 

Synen på kvinnan inom religionen är inte heller någon utopi direkt. Hon ska gömma sig så mycket som möjligt, så hon inte frestar mannen. Hennes sysslor är att sitta hemma, laga mat, ta hand om barnen och städa, hon kan inget annat, knappt tänka. Därför ska pappa bestämma vem hon gifter sig med, annars gifter hon sig med någon idiot från ett annat kast eller någon annan religion. Läs vilken helig skrift du vill och du kan räkna kvinnorna på en hand. 

Religionen har en hierarkisk syn på saker och ting. Menar att några står över andra och att det är Guds vilja. Religionen bidrar till mycket förtryck och orättvisor. Varför inte bara förbjuda den om vi kan förbjuda folk att demonstrera för att det förnedrar andra. Även religion förtrycker, men det erkänner vi inte. Vi har faktiskt rätt att tro på vad vi vill, även om det går ut på att förtrycka andra. Religionsfriheten, vettu. 

 Nu blir ni förbannade va? Religion ger faktiskt en identitet, trygghet, gemenskap och stöd, svarar på livets frågor. Den är något större än mänskligheten, som vi kan vända oss till i onda tider. Okej, men alla ni som går till olika gudstjänst lokaler. Går ni dit för att be till Gud eller träffa människor. Människor ni känner en gemenskap och trygghet med. Människor som ger stöd i svåra tider. Människor som tillsammans med dig strävar mot ett svar på livet stora frågor. Är det inte det vi vill, religionen är bara en täckmantel. Guds namn igen, vi gömmer oss bakom denne hela tiden. Vi måste lära oss att ta ansvar för det vi gör och inte skjuta över det på någon annan. Vi måste börja förstå att alla är lika mycket värda och att vi inte kan göra allt i Guds namn. Vi måste protestera mot förtryck, även om det beror på religionen. Men idag gör vi inte det. För idag har vi... vad heter det nu igen? Just det. Religionsfrihet.

Headache

Idag är det en såndär dag som känns onödig. En dag som har slösats som skulle kunna användas på ett mycket bättre sätt.  Vaknade idag av att jag hade huvudvärk. Och då menar jag huvudvärk. Det kändes som om huvudet skulle sprängas. Varje steg jag tog vibrerade hela huvudet av smärta. Jag trodde seriöst att jag skulle dö. I och för sig har jag ganska ofta ont i huvudet. När jag var liten led jag av migrän. På senare år verkar det ändå som om det växt bort, ibland kan det återkomma. Det är riktigt jobbigt. Jag kan inte röra mig, utan ligger bara i ett rum och har så ofattbart ont dessutom mår jag illa och kräks. Sen kommer det människor och säger att de har migrän när de har lite huvudvärk, det är inte samma sak. Så många som säger att de har migrän, men det handlar om vanlig huvudvärk. SUCK.

Låt oss återgå där vi var. Jag hade i alla fall spyont i huvudet men pallrade mig iväg till skolan ändå. Ville inte riskera missa något. Det är bara tre fyra veckor kvar. Känns onödigt att vara hemma då. Dessutom tycker inte jag att huvudvärk är ett argument att stanna hemma från skolan. Jag fattar inte det är så många som stannar hemma när de snorar lite eller har lite ont i huvudet. Herregud hur ska det gå i arbetslivet för er människor? Jaja. Jag kom i alla fall till skolan och möttes av en tomt gapande skola. Paniken kom smygande. Var jag ledig idag. Just då kom Patte gående och jag kunde pusta ut. Hon meddelade mig att vi hade projektarbetstid hela dagen. Indivduell skriv uppgift. Den hade jag skrivit klart. Trevligt, vad skulle jag göra då? Datakunskapen upplyste Patte glatt. Den blev klar på tio minuter. Yiihaa. Jag vill inte gå hem. Vad ska jag göra hemma liksom. Sitta och glo kanske? Huvudvärken börjar släppa nu. Skönt. Nu blir det träning ikväll i alla fall. Förhoppninsvis. Om det inte bara är alvedonen som börjat verka. Jag är beroende av alvedon. Jobbigt läge. Käkar typ minst en varje dag. Jag har alltid ont i huvudet. Min lever kommer dö. Jag kommer dö. Tänk om jag inte får några barn innan jag dör. Snyft. Det är därför jag lever. För att få barn och äventyr. Allt annat är överskattat. Jag vill resa och vara i ALLA länder. Precis alla och jobba dit jag kommer. Skönt. Och sen vill jag ha typ fem barn. Jag älskar barn. De äger. Tycker jag. Jag längtar till jag får barn. Otroligt mycket. För det är typ det enda jag inte gjort. Föda barn. Det ska tydligen göra ont. Tror inte det. Inte värre än när ett hjärta krossas.

I AM A BRIGHT HEAD

Idag gjorde jag IQ-test. Jag fick 115. WOHO :D. Jag är MEEEEGA smart asså. Eller inte. Undra egentligen mycket ett IQ-test berättar om intelligensen. Jag menar de "smartaste" är ofta de som klassas som idioter, tyvärr. Albert Einstein och Wolfgang Amadeus Mozart (som exempel) var båda mer än "normalsmarta# alltså det som vi skull klassa som genier. Det som ofta kallas genier är att de samtidigt är "galna". Man brukar ju säga att gränsen mellan geni och galenskap är hårfin. Jag håller med. Är ju helt crazy myself, haha och jag är inte geni. Attans inget att skylla på. Vilket fult inlägg det här blev egentligen. Men jag orkar inte. Bakar bullar med Mallan. Haha. De blev bra faktiskt. Fattar inte hur de kunde bli det. Jag och Malin (okej Tove brukar också vara med) är ju ökända för våra ogoda bullar. Men nu blir det andra bullar. HAHA. Jag är för rolig alltså.

Okej, jag låter som en idiot, men vem bryr sig. Man är ju bara hööög en gång. Eller inte. Nej nu ska jag sluta innan jag spårar helt.

Puss alla!

RSS 2.0