Prag

                       

Alla dessa bilder kanske inte heller ger en rättvis bild av Prag. Vad jag vill förmedla med dessa bilder är i alla fall att det man tänker på med Prag är dess goda öl. Jag kan allvarligt säga att tjeckerna nog gör världens godaste öl, samtidigt har de också god mat. De äter något som kallas för knödel och som är en typ utav bröd, det kan jag rekommendera om man inte provat det tidigare. Prag är också en mycket vacker stad med många vackra hus och mitt på det gamla torget står en kyrka från 1500-talet. Den har en astrologisk klocka och funkar fortfarande, det är imponerande. Tyvärr är Prag en mycket tursitexploaterad stad och innerstaden har förvandlats till ett ställe med bara turister, ungefär som Stockholms Gamla Stan. Alla tjecker röker också fruktansvärt mycket och över allt detta höjer sig de fortfarande öppna såren från kommunismens diktatur.

En intressant sak som jag alltid kommer tänka på när det gäller Prag är de två stora fotbollslagen från staden; Sparta Prag och Slatvia Prag. En av de tjecker jag pratade med berättade om mig hur det låg till med dem; Slatvia Prag var från början ett judiskt lag och de skördade stora framgångar tills 2:a Världskriget bröt ut och laget nästan utplånades helt. Efter att tyskarna hade kapitulerat så försökte de bygga upp sig på nytt, men nu hade ju Sovjet kommit och ockuperat Tjeckien, eller Tjeckoslovakien som det hette då. Alla lag som har namnet Sparta är fackföreningslag och självklart kom ryssarna att bara stödja Sparta Prag och hjälpa dem. Slatvia Prag blev än en gång motarbetat och det berodde till största del på att judar anses vara kapitalister. Först efter att Sovjet brakade sönder 1991 har Slativa Prag kunnat bygga upp sig och sköta sig själva. Jag tycker denna historia är mycket intressant, den berättar inte bara om detta fotbollslag utan om hela Östeuropa som först blev ockuperade av Nazityskland och sedan av Kommunistsovjet. Inte förrän på senare tid har dessa länder fått vara sig själva. Mycket intressant!

Berlin

                             

Det finns självklart mycket mer att visa om Berlin, men detta är de bilder som jag tycker om ganska mycket. Lite bilder på Berlinmuren och Checkpoint Charlie blandat med att Tyskland idag är förenat, olympiastadion och en elektroklubb där alla rökte sönder sig själva...

Fler bilder på andra ställen vi var på kommer inom kort

Hemma igen

Nu har jag då kommit hem ifrån alla mina resor som jag gjort denna sommar. Det har varit ett flängande men ack så roligt. Det kommer inte komma någon beskrivning på vad jag gjort och allt sådant eftersom  det ändå är så att man inte kan förmedla en känsla av något genom ord eller bild. Jag menar till någon som inte varit med om samma sak. När jag sitter jätteexalterad och försöker förklara för mina vänner eller familj om allt det jag var med om och vad jag känner om det, rycker de mest på axlarna och blir inte alls lika exalterade som jag. Det är självklart tråkigt men naturligtvis så det är. Man kan inte få någon annan att känna samma sak som en själv, dock kan jag ju glädjas med att jag heller aldrig kommer glömma. Under hela resan förde jag flitigt dagbok. Så mina minnen kommer ingen kunna ta ifrån mig någonsin, no matter what happens to Sweden.

Det som jag lärt mig mest av den resa jag gjort är hur historia påverkar människor. Alla de tankar som människor har idag bygger i princip helt och hållet på deras egen och landets historia. Låt mig ge följande exempel. Sista dagen i Berlin snackade jag med en kille från Berlin. Rättare sagt bodde han i Västberlin. Men för mig som är född på 90-talet och aldrig levt i en tid där Europa var splittrat kan jag inte tänka mig in i den situation som då rådde. Visserligen kanske inte han heller kunde det, eftersom han var 23 eller något. I vilket fall som helst frågade han mig om vad jag tyckte om Berlin. Eftersom vi bodde i gamla Östberlin svarade jag ärligt som det var; gamla Östberlin är vackert och moderniserat, allting är fint och renoverat. Det är absolut inget fel på Västberlin, men det är mycket mer slitet och ruffigt, som om man glömt bort dem och bara ägnat sig åt gamla Öst när Tyskland enades. Vad som hände var att han tog mycket illa upp och nästan blev förolämpad när jag sa så. Enligt honom var det stor skillnad på Öst och Väst, vilket det alltid kommer att vara. Intressant tycker jag!

Innan har jag aldrig varit särskilt intresserad av europeisk historia, men har efter denna luff insett att Europa har en riktigt intressant och komplex historia som jag skulle vilja läsa vidare om och fördjupa mig. Särskilt i de gamla Östländerna och försöka ta reda på mer om hur kommunismen i Europa tedde sig. Det är så konstigt för mig att tänka som växt upp i ett enat Europa att det varit splittrat och att faktiskt majoriteten av alla länder i Europa bara varit sig själva i 20 år. Och att lika många länder (om inte fler?) levt under förtryck och diktatur med antingen facistisk eller kommunistisk bakgrund. Så kommer alla och säger att Europa skulle vara tråkigt. Det är hur coolt som helst!! Jag har på långa vägar inte undersökt det klart... Och det kommer jag nog aldrig att göra heller.


RSS 2.0