Bled

                   

Bled var en liten slovensk alpby nära Österrike. Den var också mycket turistinfluerad. På vintern kom folk hit och åkte skidor medan man på sommaren ägnade sig åt saker som river rafting. Det provde vi på. Riktigt roligt faktiskt, man åkte på en liten flotte längs med en flod som gick genom hela Slovenien. Men det var synd att det var så turistigt. Dock kan man ju inte säga något ont om vyerna. Riktigt vacker var den lilla byn. Mitt i den låg det en sjö och runt omkring fanns det höga berg och skogar. Vackert och fridfullt. Vi kunde ju behöva vila lite efter allt annat vi varit med om på resan. Dessutom började vi bli trötta. Den långa hemresan till Sverige började när vi åkte härifrån...

Pula

                           

Ja, Pula på den kroatiska kusten där det ska vara mycket vackert. Det var det också, verkligen. Men det var inte att man kunde sola och bada samt de vackra vyerna som gjorde Pula till en trevlig vistelse. Det var främst alla roliga människor som vi bodde med på vandrarhemmet. Även om det var vackert och vi tillbringade två dagar på stranden (eller bergsklipporna) och en dag i den fina lilla byn som har kvar mycket lämningar från romarna (som ett litet coloseum) är det ändå dem vi träffade på vandrarhemmet som jag kommer minnas mest. Vi gick ut med dem två kvällar i rad. Första kvällen drog de i princip med oss ut trots att vi egentligen inte ville. Den kvällen slutade ganska trevligt. Jag diskuterade Balkankriget  med en kroat, intressant faktiskt. Andra kvällen hade vi bbqfest på vandrarhemmet tillsammans med alla som bodde där. Det grillades massor med typiskt kroatiskt kött (som var riktigt gott) och vi fick något vin som vandrarhemsföreståndaren blandade ihop. Det var starkt vin med någon sprit i, där i la man sedan en bränd brödbit och olja. Inte så gott det smakade bara alkohol och brödbiten var ännu äckligare. Men det var en rolig kväll i kroatisk anda.

Resan till Pula var också något av ett äventyr. Eftersom man inte kunde åka direkt från Zagreb till Pula var man tvungen att ta den lilla omvägen förbi Slovenien. Det resulterade i att vi kom fram kl 02.00 till en öde tågstation någonstans i södra Slovenien där vi tillbringade natten. Trots att jag hade varma kläder och en filt (plus att det var mitt i sommaren) trodde jag att jag skulle frysa ihjäl. Vi kom fram till Pula efter att ha åkt 4 olika tåg i sammanlagt ca 12 timmar. Men tågfärden bjöd på vackra vyer så man klagade inte så mycket och efter en iskall natt på en hård träbänk känns även den sämsta tågstol som ett paradis.  

Zagreb

                             

Det var intressant att komma till det land som alla pratar så mycket om; Kroatien. Alla som nuförtiden är inne och fashion åker ju till Kroatien. Dock åker man kanske inte till Zagreb, utan man åker till kusten som är mycket vacker. Men vi stannade ett par dagar i huvudstaden innan vi for vidare till kusten. Jag gillade att gå runt och titta i Zagreb, som är en vacker stad. Ganska stört att det för  ungefär 15 år sedan var ett inbördeskrig i landet, att de var en kommunistisk diktatur och att det skedde folkmord. Det finns inga synliga spår av det i staden. Intressant i alla fall, skulle vilja forska mer om hur kriget och allt runt omkring påverkade människorna och kanske påverkar än idag.

Kroatien är ett ganska religiöst land (katolskt) på många ställen fanns det bilder på jungfru Maria och andra ställen där man kunde be. De har också en mycket god glass som verkligen konkurrerar mot grannlandet Italiens glass. Precis lika god och oerhört stor, glassen nästan ramlade när man skulle äta den. De har också den inhemska maträtten Cevapci det är en typ av bröd med färsbiffar i som man äter med lök. Gott. Ville man köpa öl var det ganska svårt att hitta en flaska som var mindre än 1 liter. Nästan alla flaskor var gjorda i plast och innehöll 1-2 liter öl. Fett coolt. På vår vandring genom staden råkade vi komma in i ett villaområde som låg lite utanför. Intressant, man hade lika bra kunnat vara i en villaförort i Schweden. Verkligen intressant!

Siofók

               

Siofók är en liten stad i Ungern. Jag hade hoppats på ett ställe som verkligen visade hur det var att leva i Ungern. Att vi skulle komma till ett ställe där det bara fanns ungrare och ingen kunde engelska (eller tyska, ungrare var överlag dåliga på engelska även i Budapest). Man skulle få en inblick i hur det var att vara ungrare, men icke. Vi kom till en turistort och det enda som fanns att göra där var att bada. Det fanns bara hotell och överallt stod allting på tyska och engelska. Man hade anpassat hela staden efter turisterna och vad de ville ha. Tråkigt, enligt mig. Dessutom var det så att turistströmningen till staden nog inte börjat än, eftersom det var helt dött på kvällen när vi skulle gå ut. Visserligen gick vi ut ganska tidigt, redan runt 23 men det var inte en människa ute och vi började få kalla fötter.

Jag tyckte inget vidare om vistelsen i Siofók. Just för att det var en badort byggd för de turister som kom dit. Staden var inte byggd för att ungrarna behövde någonstans att bo. Jag gillar inte det, tycker inte om det alls faktiskt. Dessutom är jag inte den som badar mycket och då blir det ganska segt att komma till ett ställe där man bara kan bada. Längs med stränderna finns det bara hotell och alla gator har sådanadär stånd där allt möjligt säljs. Det finns inga restauranger med ungersk mat utan istället erbjuds det pizza och pasta. Sån mat som turister äter. Allting står på engelska och tyska. Det tråkiga med sådana ställen är att de blir så opersonliga. Vi hade kunnat vara på vilken badort som helst, i vilket land som helst, alla ser likadana ut ändå.

Budapest

                           

Budapest som man har hört så mycket om. Det är en vacker huvudstad med massor av fina byggnader och är mest känd för baden där de gamla gubbarna sitter och spelar schack. Så såg det i alla fall ut förr, idag har nog baden exploaterats något och blivit mer en turistattraktion. Alla pratar också om att det alltid är så sjukt varmt i Budapest, men så var det inte för oss när vi var där. Istället öste regnet ner hela första dagen vilket gör att intrycket förstörs även om det är en vacker stad. Därför kommer jag säkerligen åka tillbaka hit. Dessutom är det ju så billigt också :) Valuten forint är inte mycket värd; 10 000 forint är bara 400 sek.

RSS 2.0