Det var inte mitt fel!

Jag läste ett inlägg i SvD idag som handlade om ansvar. Den var jätteintressant och tog upp att man alltid skyller ifrån sig om man gjort fel. Artikeln är skriven av Ann Heberlein som skrivit boken "Det var inte mitt fel", där hon tar upp att så fort det handlar om skuld försöker man skylla sin skuld på någon annan. Om jag inte får mvg på ett prov är det samma sak som att läraren kränker mig och om det är någon som mobbas är det synd om denne eftersom den förmodligen har dåliga hemförhållanden eller liknande. Intressant tycker jag då det verkligen är så att det aldrig är mitt eget fel om jag misslyckas utan alltid någon annans. Den som oftats får ta all skit är samhället, det är samhällets fel att jag inte klarar skolan osv. Visst kan det ligga något i det men att alltid göra sig själv till ett offer i stilen "det är så synd om mig" gör inte saken bättre, mycket handlar om eget ansvar. Om man vill få något måste man helt enkelt ta saken i egna händer och inte bara hoppas att det ska gå som man vill och sen när det går fel skyller man på någon annan och säger att det är så synd om en. En annan sak som också tas upp i artikeln är att det är oerhört många som glömmer bort de duktiga utan bara tycker det är viktigt med att uppmuntra dem som inte är lika bra eller som slöar. Det tycker jag också är bra eftersom Ann menar att det är lika viktigt att pusha på en som är duktig och initativrik. Ett scenario är i skolan där nästan all energi läggs på dem som inte kan eller framförallt på dem som inte anstränger sig. De som jobbar, är duktiga, gör det de ska, kommer i tid osv får ingen uppmärksamhet alls utan alla tar bara för givet att man ska fortsätta göra det. Men om ändå ingen bryr sig och alla tycker att man ska bry sig om de som trilskas varför ska då jag anstränga mig? Intressant i alla fall läs den gärna, verkligen rekomenderad läsning (artikeln alltså, vet inte om boken kommit ut än)

Tillbaka

Kom hem från Tjeckien igår efter att ha varit där i en vecka på träningsläger. Jag har haft roligt och känner att jag lärt känna alla i mitt lag mycket bättre. Bilder kommer senare (om Malin orkar lägga in dem och skicka till mig) så ni får se några vackar vyer från Prag och Kralupý där vi bodde. Tjeckien är ett trevligt land på många sätt, men de kan inte engelska och alla mitt lag, inklusive mig, uppfattade de som en aning otrevliga då de aldrig log eller sa hej när man skulle prata med dem. Mest betedde de sig som om de tyckte det var jobbigt. Råkade också ut för en del random saker. Har alltid tänkt att jag är öppen för andra kulturer och nya tradtioner, att jag tar seden dit jag kommer. Så gjorde jag också i detta fall med ett undantag. På annandag påsk finns det en tradition där killarna går runt med piskor, när de ser en tjej ska de springa fram och piska henne med piskan och då ska hon ge honom ett ägg. Det hade jag ingen aning om när jag kom dit och på annandag påsk när jag och Malin är på väg hem från träningen så träffade vi tio killar med piskor i händerna. De började piska oss med dem och vi blev såklart fruktansvärt rädda. Vi sprang ifrån dem, men de följde efter och fortsatte piska oss. Efter ett tag slutade de springa och vi sprang hem och var rädda. Och förnedrade. Vi kunde inte fatta hur tio killar kan göra så, piska en med en träpiska på rumpan, vi hade röda märken på rumpan och på låren. Den seden kommer jag aldrig acceptera då jag anser den vara kvinnoförnedrande. Så där försvann min öppenhet till andra kulturer, nu vet jag iofs vad seden går ut på och då är den kanske lättare att acceptera. Aja that's life.
Glad påsk föressten såhär lite i efterskott.


Fett coolt jue!

Idag var David Miliband på vår skola och pratade. Han är STORBRITTANIENS UTRIKESMINISTER!!!!!!!!!!!! Fatta det asså!!  Det gör inte jag, en av världens mäktigaste män kommer till vår skola och pratar om klimatförändringarna. Otroligt intressant var det i alla fall och jag fick en ny inblick i många saker jag innan sett så enkelspårigt på. Han berättade bl.a. att ekologisk mat krävde mer vatten än icke-ekologiskt och att bilarna stod för 40% av alla utsläpp och flyget bara 20%. I vilket fall som helst var han bra och jag tyckte att det verkligen var roligt och intressant om ni får chansen till detta någon gång, ta chansen säger jag bara. Verkligen det är once in a lifetime. Nu.... dags för españolprov (eller ja öva inför det).

Hejdå/ Freja

Bistånd och dess betydelse

Har jobbat med bistånd en längre tid och lärt mig mycket om hur det fungerar. Intressant men jag vet inte om biståndet är en viktig faktor när det gäller utveckling av ett land. Jag är inte emot bistånd i sig, men vet inte om det är bättre att satsa på andra saker än att bara skicka ner pengar som vi bestämmer vad de ska göra med. Men det är intressant och jag har lärt mig mycket eftersom jag inte kunde något om det innnan. Det bästa med hela arbetet var när Nils Resare var här och föreläste, han var mycket kunnig och framför allt så var han neutral. Yes! :)

Jenny och jag analyserade bistånd och kom fram till detta:image23hahaha


Nytt projekt

Idag börjar FN-projektet. Spännande, man ska vara delegat. Ett framtida yrke. Eller inte! Jag har inga drömmar inom den branschen tror jag. Jag vill jobba med idrott, helst fotboll, hur får man se i framtiden. Men det ska bli intressant med FN, jag kan inte så mycket om dem. Man ska företräda ett land eller en organisation, alla i min grupp ville vara ett fattigt land. För mig spelar det inte så stor roll om jag är EU eller AU, jag tror att det blir lika intressant från vilket perspektiv som helst.

Hejdå/ Freja

Klagomål och klagomål...

Jag ska skriva om den svenska biståndspolitiken och om svenska kyrkans biståndsarbete. Det ska vara en granskande text (och typ kritisk), men saken är den att jag verkligen inte har något att klaga på. Jag tycker efter de undersökningar som jag har gjort att Svenska kyrkan är en mycket bra organisation som jag mycket väl kan tänka mig att bidra med pengar till. Även om det kanske är många som tycker att det inte är bra med en religiöst bunden organisation, märkte jag under arbetet att det inte spelade så stor roll. Svenska kyrkan arbetar med många andra organisationer bl.a. muslimska, så det är inga problem. Att de dessutom samarbetar med kyrkor världen över gör att de snabbt är på plats när något hänt. Kyrkor är också en av de parter som kommer nära det civila samhället och utgör därför en utmärkt grund för förändring på gräsrotsnivå. Att de dessutom kan befinna sig snabbt på plats under en katastrof gör också att hjälp kommer fram snabbt, då det inte är någon i Sverige som ska bestämma det. Jaja det är tråkigt att man alltid ska klaga på allting, självklart kan man vara, eller man ska vara, kritisk, men det är lika viktigt att man skriver om det som är bra, för ofta är det övervägande arbetet som görs bra, men det kan alltid bli bättre. Jag tycker det är viktigt att vi har den inställningen och inte bara tittar på en liten minisak som är dålig och sedan säger att allt är dåligt. Nej nu måste jag jobba med min biståndsuppsats.
Bye bye! / Freja

VIDARE I SKOL-DM :D

Igår spelade jag skol-dm med tjejerna. Vi vann!! Eller vi gick vidare till andra omgången. Helt otroligt faktiskt att vi kunde vinna, men vi var faktiskt riktigt bra. Jag är så glad, det är första gången i Globalas historia som vi har lyckats gå vidare och inte varit jumbolaget som kommit på sista plats. Det känns bra! Nu kanske rektorn på min skola börjar prioritera idrotten också (det som alltid kommer i sista hand här). Jag menar vi är ändå ett ansikte utåt och kan göra lite reklam för skolan. Ja herregud, att vi skulle gå vidare, det känns så bra. Jag är lycklig nu och hoppas att det går bra när vi spelar nästa gång också. Kanske kan ta in någon bild senare på vårat lag men inte nu. Fatta att vi har gått vidare, ett stort steg i Globalas riktning!! :)


WTF??

Fatta vad olika folk ser på samma saker. Ett exempel är jag och min politiska ställning.I högstadiet var jag, enligt dem i min gamla skola, vänsterradikal hippie som bara värnade om miljön och pratade om orättvisor i samhället. Nu tre år senare har jag blivit, enligt dem i min nuvarande skola, en nyliberal person som bara värnar om företag och fri marknad osv. Det konsiga är att jag inte förändrat åsikt under de tre åren särsklit mycket. Det enda som jag kan se som förändring är att jag ifrågasätter allting mycket mer och inte tror stenhårt på någonting, jag tror att de som tror stenhårt på något (typ en ideologi) och inte ifrågasätter något, är ganska okunniga egentligen. I början när jag började intressera mig för politik och allt sådant (jag var 13 eller 14) var jag radikal men ju mer insatt jag blev ifrågasatte jag allt och insåg att det fanns bra och dåliga saker med allting. Vad är det som är viktigast att prioritera och kan vi verkligen strunta i något. Det gör mig ännu mer förvirrad när folk från min gamla skola fortfarande ser mig som "kommunisten" och folk från min nuvarande skola ser mig som "moderaten". Vad är jag då? Själv skulle jag nog säga att jag är socialliberal eller jag vet inte. Jag vet inte alls. Blev bara glad häromdagen att Miljöpartiet ville vara kvar i EU ( som om Sverige på fjuttiga 9 miljoner invånare skulle kunna påverka). Jag förstår inte vad folk har emot EU, jag tycker att de är bra och Europa måste gå samman om vi i framtiden ska kunna stå pall mot Kina, Indien och USA. Vi har inte pratat om EU någonting i vår skola, bara om hur fruktansvärt dåliga de är. Hallå lärare? Vi borde få en neutral undervisning. Det tycker jag, självklart är inte allt bra med EU, men det finns också många bra saker, men det snackas det aldrig om. Synd.


RSS 2.0