Nervös!

Nu är det mindre än 12 timmar kvar tills jag åker till Nicargua. Klockan 04:30 ska jag vara på Arlanda. Just nu håller jag på att dö av nervositet. Men det ska bara bli kul. Så nu mina kära och hängivna läsare, kommer denna blogg inte uppdateras på kanske tre veckor (om man får tag på ett internetcafé så kanske jag kostar på mig ett litet, litet inlägg, men det är föga troligt, om jag får tag på internet tror jag att jag kommer att ägna mig åt att titta på tidningars hemsidor för att veta vad som händer världen och handbolls-vm) men som kompensation kommer det bli ett fett inlägg om Nicaragua och mina tankar och mycket bilder. Woho :)

Om ni vill läsa vad som händer för oss och så kan ni läsa det på Globalas hemsida och om ni vill veta lite om vad jag tycker om min resa kan ni läsa om det här :)

Jaha ja.... Nu är det bara att vänta. Jag kommer vara framme i Managua hal nio imorgon kväll (nicaraguansk tid, om ni vill veta i svensk tid plussa på 7 timmar)

Dan före dan före dan före dan...

Om några dagar är jag i Nicargua och undersöker om hur ungdomars situation ser ut. Det är svårt att tänka sig allt det där nu, eftersom det kommer vara så annorlunda. Jag vill inte sitta och prata om hur det kommer vara och om kulturchock, kulturkrock och en massa andra saker som vi diskuterat de senaste veckorna. Om hur man måste gå klädd och hur man ska bete sig. Om massa ny  mat som man kommer att äta och alla upplevelser som man kommer att få. För egentligen är allting bara spekulationer. Jag kan ju inte veta hur det faktiskt kommer att se ut i Nicaragua. Kanske är det så att jag i snart tre år har läst om fattigdom och hur det är, men egentligen har jag ingen aning om vad det faktiskt innebär att vara fattig. Men jag tror att jag kommer att veta det efter denna resa. Att allt det som jag i tre år har arbetat om kommer att bli mer än bara ord i en bok. Eller det är i alla fall vad jag hoppas.  Jag hoppas också att jag kommer inse att det är likheterna som är det centrala och det jag kommer lägga märke till och inte bara reagera på alla olikheter som finns mellan oss. För så mycket har jag i alla fall lärt mig på Globala gymnasiet, att det är mångfalden och olikheterna mellan människor som berikar och som för utvecklingen framåt, det är inte mångfalden och olikheterna som är problemet i ett samhälle. En annan sak som jag också lärt mig är att man ska fokusera på likheterna mellan människor, speciellt kanske mellan någon som man inte alls anser är lik en själv och plötsligt kommer man att inse att man har något gemensamt. Det är det här jag hoppas kunna ta med mig och praktisera på plats, att ha sett nya platser och varit med om spännande saker är alltid en upplevelse, men att få dessa insikter jag berättade om ovan är det som jag hoppas ska få uppleva i Nicaragua.   


Like no other

Nu ska det skrivas lite på bloggen. I torsdags natt låg jag och filosoferade över livets gåtor och eventuella svar. Det som i torsdags rörde om i min hjärna var att vi nog går åt fel håll i utvecklingen av våra u-länder. Jag menar att det man idag försöker göra är att applicera Europas utvecklingsfaser på u-länderna. Kan ju vara ett alternativ förstås, men det är knappast troligt eftersom; 1) Varje land är unikt och 2) Läget är inte detsamma som för 300 år sedan.

Ja det var ju i och med franska revolutionen som dagens samhälle började ta form och som en konsekvens av franska revolutionen växte den industriella revolutionen fram och etablerade in en ny tidsanda och vi tog ett steg från bondesamhället till indistrisamhället (eller för all del, ett steg från det feodala samhället in i det kapitalistiska om man är en vän av Marx). Det är en viktig utveckling och en bra utveckling. Men samma sak kan inte ske i u-länderna. Eller åtminstone inte samma tillväga gångsätt. Eftersom det var olika förutsättningar för den europeiska utvecklingen och den utveckling som idag sker i u-länderna måste vi således anpassa oss efter dagens förutsättningar och utvecklas därefter. Jag skulle tro att det som är viktigt är att man faktiskt låter alla bönderna i landet få jord som de kan odla på, inte genom att de köper det eftersom alla inte har råd utan att man faktiskt gör en jordreform och portionerar ut jorden till alla. Det kommer göra att alla kommer kunna tjäna pengar på sina varor samt kunna, om de behöver, odla mat åt sin familj så de slipper svälta. En annan viktig sak är att ha en total frihandel eller så låter man alla ha tullar. Vi kan inte ha en så orättvis handel som idag är, där i princip bara dagens i-länder tjänar på det. För det är ju egentligen den största skillnaden, att det inte fanns någon som stod över och var mer utvecklade än Europas länder, de ledde utvecklingen. Dagens u-länder fejsar ett helt annat öde...

Jag ska fila lite på min utvecklingsteori... Återkommer snart


Nytt år och nya tankar

Maybe I should write something. Jag menar än så länge har jag ju inte skrivit något under 2009. Herregud, what a skandal! Detta inlägg kommer inte vara sentimentalt och gråtmilt där jag tänker tillbaka på året 2008, med tårar i ögonen och minns allting som jag gjorde och vad som hände. Låt oss sammanfatta år 2008 med en mening: Jag fyllde 18! Mer finns egentligen inte att säga. Jag gillar de första dagarna på det nya året. Nyår innebär ju på något sätt att allting börjar om och man får en ny chans. Ny chans till ett nytt liv och börja leva så där bra som man lovar sig själv på nyårsafton. I år avlade jag dock inga nyårslöften. Eftersom jag redan är den perfekta människan så behöver jag ju inte avlägga några, jag är ju redan fulländat. Haha, skämt åsido, men saken är den att jag tycker det är lite larvigt att pressa fram några löften som man håller på stenhårt de första veckorna, men sedan struntar i de och faller in i gamla mönster. Det känns helt enkelt lite klyshigt med nyårslöften. Nu ska jag inte vara neggig, absolut inte, det är bra att man lovar sig själv att man på olika sätt ska bli en bättre människa, men ofta så är alla löften så orealistiska. Jag menar en soffpotatis som lovar att år 2009 ska minsann bli träningsåret där det är träning minst 3 gånger i veckan. Ni fattar själva att det inte fungerar. Om jag skulle ge mig själv ett löfte på vad jag ska göra det här året är i så fall att jag ska försöka vara glad så mycket som det går. Always look on the bright side of life liksom. No matter what. Det är inte säkert att jag lyckas, men försöka kan man ju alltid göra...

Och nu är det bara 10 dagar kvar tills jag åker till Nicaragua......

RSS 2.0